Chili con carne. Oryginalny przepis na pyszne i aromatyczne danie.

Obecnie na polskich stołach coraz częściej spotkać można dania kuchni meksykańskiej. Wielu osobom ta kuchnia przypadła do gustu z powodu prostoty w jej przygotowaniu i nieporównywalnym z niczym innym bogactwem aromatów, które jej towarzyszą. Dziś chcemy przedstawić jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej czyli – chili con carne

Co to jest chili con carne?

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) – tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.

Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.

Chili con carne
leneorvik

Chili con carne przepis

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki lub 4 świeże
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 zielona papryka (może być czerwona)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól, pieprz

Jak zrobić chili con carne?

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek
  2. Dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażamy
  3. Dodajemy chili, kmin rzymski, oregano i kolendrę
  4. Dodajemy pokrojone pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, doprawimy solą i pieprzem.
  5. Podlewamy (ok. 1 szklanka) bulionem i dusimy ok 30 minut na małym ogniu.
  6. Dodajemy fasolę i resztę bulionu i gotujemy 10 minut.
  7. Gdy jest potrzeba doprawiamy solą lub/i pieprzem lub/i dodajemy chili.
    Chili con carne
    leneorvik

     

Chili con carne z czym podawać:

Chili con carne można podawać z ryżem, pieczywem lub nachosami. Niektórzy dodatkowo dodają kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.

Smacznego!