Chrupiące racuchy z jabłkami. Tak smaczne jak u babci!

Jest wiele smaków, które towarzyszą nam przez całe życie. Najczęściej pamiętamy je z dzieciństwa i od czasu do czasu staramy się do nich wracać. Dla wielu jednym z takich smaków dzieciństwa są domowe chrupiące racuchy z jabłkami. W wielu domach racuchy podawano jako podwieczorek, w innych za to stanowiły danie śniadaniowe.

Racuchy z jabłkami czy z innym owocem?

Racuchy z jabłkami w kuchni polskiej mają bardzo długą tradycję, wielu twierdzi, że są one właśnie daniem typowo polskim. Według tradycyjnych receptur, przygotowuje się je na bazie drożdży, mleka i jaj.

Można je przygotować z jabłkami, a najlepsze są do tego antonówki, ponieważ dają niepowtarzalny słodko – kwaśny smak. Jednak gdy nie mamy jabłek, możemy zastąpić je innymi owocami byle nie były zbyt soczyste. Ponieważ może to spowodować trudnościami podczas smażenia.

racuchy z jabłkami
tastykitchen

Prosty przepis na racuchy.

Wbrew pozorom racuchy z jabłkami nie są bardzo pracochłonne czy też trudne. Zrobienie ich zajmuje mniej czasu niż usmażenie naleśników czy placków ziemniaczanych. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych.

Z czym jeść racuchy?

Możemy posypać je cukrem pudrem, oprószyć cynamonem lub polać czekoladą. Wspaniale smakują z dżemem lub powidłami z dodatkiem śmietany. Oczywiście ta kwestia jest indywidualna, ponieważ niektórzy wolą bez dodatków, aby poczuć czysty smak racucha.

Racuchy z jabłkami przepis

Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

  • Mąkę przesiać do miski, dodać oba cukry, sodę, sól, mleko i jajka i całość wymieszać na jednolitą masę przy pomocy miksera lub rózgi.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Tak przygotowane jabłka dodać do ciasta i wymieszać.
  • Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.
  • Smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Podawać z cukrem pudrem lub innymi dodatkami podanym w wcześniejszej części artykułu.

Smacznego!