Jest wiele smaków, które towarzyszą nam przez całe życie. Najczęściej pamiętamy je z dzieciństwa i od czasu do czasu staramy się do nich wracać. Dla wielu jednym z takich smaków dzieciństwa są domowe chrupiące racuchy z jabłkami. W wielu domach racuchy podawano jako podwieczorek, w innych za to stanowiły danie śniadaniowe.
Racuchy z jabłkami czy z innym owocem?
Racuchy z jabłkami w kuchni polskiej mają bardzo długą tradycję, wielu twierdzi, że są one właśnie daniem typowo polskim. Według tradycyjnych receptur, przygotowuje się je na bazie drożdży, mleka i jaj.
Można je przygotować z jabłkami, a najlepsze są do tego antonówki, ponieważ dają niepowtarzalny słodko – kwaśny smak. Jednak gdy nie mamy jabłek, możemy zastąpić je innymi owocami byle nie były zbyt soczyste. Ponieważ może to spowodować trudnościami podczas smażenia.

Prosty przepis na racuchy.
Wbrew pozorom racuchy z jabłkami nie są bardzo pracochłonne czy też trudne. Zrobienie ich zajmuje mniej czasu niż usmażenie naleśników czy placków ziemniaczanych. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych.
Z czym jeść racuchy?
Możemy posypać je cukrem pudrem, oprószyć cynamonem lub polać czekoladą. Wspaniale smakują z dżemem lub powidłami z dodatkiem śmietany. Oczywiście ta kwestia jest indywidualna, ponieważ niektórzy wolą bez dodatków, aby poczuć czysty smak racucha.
Racuchy z jabłkami przepis
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
- Mąkę przesiać do miski, dodać oba cukry, sodę, sól, mleko i jajka i całość wymieszać na jednolitą masę przy pomocy miksera lub rózgi.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Tak przygotowane jabłka dodać do ciasta i wymieszać.
- Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.
- Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawać z cukrem pudrem lub innymi dodatkami podanym w wcześniejszej części artykułu.
Smacznego!