Ciasto na pizze! Jak je zrobić, aby było idealne.

Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie, a wywodzi się z słonecznej Italii. Każdy kto lubi ten specjał, powinien wiedzieć jak zrobić dobre ciasto na pizze, które jest jej najważniejszym elementem. Każdy z nas ma swój typ idealnego ciasta, jedni wolą cienkie i chrupiące, a inni grube i puszyste.

Ciasto na pizze – grubość

Grubość ciasta to kwestia, która podzieliła fanów tego włoskiego specjału. Jedni wolą, gdy ciasto jest grube i puszyste – takie jak w domu, inni za to wolą wersję cienką i kruchą.

Pamiętaj – zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta na Twoją ulubioną pizze, zdecyduj jaki ma być jej spód.

Jakie drożdże?

Mamy do wyboru świeże i suche, różnią się one od siebie na tyle, że warto o nich wiedzieć coś więcej. Bo przecież nasz ciasto na pizze ma być idealne!

  • Świeże – muszą być przechowywane w lodówce, ciasto wyrasta na nich szybciej niż na drożdżach suchych, ale musisz przygotować rozczyn.
  • Suche (instant) – Używamy ich 2 razy mniej niż świeżych, nie musisz robić rozczynu, są idealne, gdy nie mamy czasu.

Jaka mąka?

Wielu uważa, że nie ma to znaczenia, bo przecież mąka to mąka, ale niestety są w błędzie, ponieważ od typu mąki zależy jakie ciasto uzyskamy. Jeżeli chcemy, aby nasze ciasto było cienkie należy użyć typu 720, 650 lub 550, a gdy chcemy, aby nasze ciasto na pizze było grube to musimy użyć mąki o typie niższym niż przedstawione wcześniej.

Gdy wiemy już na co zwracać uwagę podczas przygotowania ciasta na pizze, możemy przejść już do dokładnego przepisu. Dziś przedstawiamy przepis na ciasto cienkie. Oto one:

Ciasto na pizze przepis

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić ciasto na pizze?

  1. Drożdże pokrusz, dodaj letnie mleko, cukier i 1/6 części mąki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. ( Rozczyn możesz oprószyć mąką, aby utworzyć tzw. poduszkę)
  2. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aby wyrosło ( można przykryć je ścierką lub ręcznikiem kuchennym – przyspieszy to wzrost ciasta)
  4. Po upływie godziny ciasto wykładamy na stolnicę lub stół i ponownie zagniatamy.
  5. Formujemy kształt, zależny od naszej blachy (może być okrągła lub prostokątna) W zależności jaką dużą mamy blachę, ciasto można podzielić na dwie części (po uformowaniu odpowiedniego kształtu, grubość ciasta na pizze powinna wynosić 0,5 – 1 cm)
  6. Przed pieczeniem smarujemy ciasto sosem pomidorowym i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 230°C