Co jakiś czas każdego z nas dopada ogromna chęć na coś słodkiego. Największym błędem jest wyciągnięcie naszych zapasów, które miały być dla niespodziewanych gości i bez opanowania rozkoszowanie się nimi. Po spożyciu dużej ilości cukrów, w krótkim czasie nasz organizm rozpoczyna nierówną walkę z tym co zjedliśmy, często niestety przegrywa, a najgorsze jest to, że to my do tego doprowadziliśmy. Zamiast objadać się wysokokalorycznymi słodyczami wystarczy poświęcić dosłownie kilka minut na zrobienie bardzo zdrowych ciasteczek, które nie zawierają cukru, a są równie pyszne jak cukierki czekoladowe. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na ciasteczka owsiane!

Owsianka na śniadanie stała się już tak popularna, że owsianką zaczyna się nazywać każde śniadanie, które zawiera zboża i jest na ciepło. Niemniej jednak płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w postaci owsianki, ale również ciasteczek, ciast i zup.
Ciasteczka owsiane to są chyba najszybsze ciastka świata. Ich podstawa to tylko dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bez cukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków z certyfikowanego, czystego owsa – będą też bezglutenowe.
Płatki owsiane
Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym potężnego beta-glukanu.
Z czym mogą być ciasteczka owsiane?
Ciasteczka owsiane można przygotować z różnymi dodatkami, jeśli zależy nam, żeby były dietetyczne to możemy dodać do nich banany, żurawinę, jabłka lub orzechy. Aby były słodsze wystarczy, że dodamy trochę miodu. Dla osób, którym nie zależy, aby nasze ciasteczka były fit, to mogą dodać kawałki czekolady.
Ciasteczka owsiane przepis
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
- 1 łyka miodu
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka orzechów
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
- Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
- Orzechy kroimy na małe kawałki i dodajemy do bananów.
- Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy rękoma, aż masa się połączy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje masy.
- Dociskamy je, aby trochę je spłaszczyć.
- Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C – aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!