Fantastyczne placki z cukinii. Przepis na szybki obiad w 10 minut!

Placki z cukinii są idealnym pomysłem na szybki, łatwy i co najważniejsze zdrowy obiad. Uwielbia je cała rodzina i to nie zależnie od wieku.

Placki z cukinii dla najmłodszych

Placki z cukinii to świetny pomysł na danie dla dzieci po pierwszym roku życia. Niektóre mamy decydują się je podawać wcześniej, ale warto to przemyśleć dwa razy, ponieważ smażone posiłki nie są wskazane dla takich maluchów.

Wartości odżywcze cukinii

Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw dla dzieci ze względu na jej lekkostrawność. Zawiera także żelazo, magnez, potas oraz witaminę A, C, K oraz beta karoten. Dzięki plackom z cukinii można w niezauważalny sposób przemycić te witaminy naszemu dziecku, prze co zapewnimy mu porcję niezbędnych minerałów.

Cukinie można jeść na surowo, piec lub smażyć. Kupując cukinie, warto zwrócić uwagę, aby warzywo nie było dłuższe niż 30 centymetrów. Skórka powinna być nieuszkodzona, błyszcząca, a całe warzywo jędrne.

Z czym jeść placki z cukinii

Placki są delikatne w smaku i powinny mieć piękny lekko pomarańczowy kolor. Można podawać je z wędzonym łososiem lub pstrągiem lub z sosem tzatzyki. Jeśli ktoś ma ochotę na zdrowszy wariant tego dania, dodatkowo można użyć marchewki, która wzbogaci smak. Mogą być doskonałym daniem na lunch lub jako główne danie obiadowe.

placki z cukinii
kitchme

Placki z cukinii przepis

Składniki:

  • 4 małe cukinie (800 g)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii?

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i razem ze skórą trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na 20 minut.
  3. Po tym czasie docisnąć dodatkowo ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Cukinie przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem i jeszcze raz odrobiną soli.
  5. Powstałe ciasto nabieraj łyżką – 1 łyżka jeden placek i smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
placki z cukinii i marchewki
rdeliciouskitchen

Placki z cukinii i marchewki przepis

Składniki:

  • 5 małych cukinii
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak zrobić placki z cukinii i marchewki?

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i razem ze skórą trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na 20 minut.
  3. Po tym czasie docisnąć dodatkowo ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach.
  5. Cukinie przekładamy do miski, dodajemy mąkę, marchewkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem i jeszcze raz odrobiną soli.
  6. Powstałe ciasto nabieraj łyżką – 1 łyżka jeden placek i nakładaj na blachę, formując ładne placuszki.
  7. Piec w piekarniku prze około 20 minut w temperaturze 200°C

W podanych propozycjach pokazano dwa sposoby obróbki termicznej, można je stosować zarówno w jednym jak i drugim przepisie.

Jeśli ktoś chciałby, to może dodatkowo do jednego i drugiego przepisu dodać pokrojoną w kostkę cebulkę – doda to wspaniałego smaku i aromatu.

Smacznego!