Gofry. Któż oparłby się ich smakowi? Prostokątne, kwadratowe, w kształcie serca lub kwiatka-wszystkie smakują równie niebiańsko. Z ulubionymi dodatkami moglibyśmy je jeść bez końca. Czy wśród Was też są miłośnicy gofrów?
Dziś przedstawiamy Wam przepis na idealne ciasto, propozycje podania i rady dotyczące wyboru idealnej gofrownicy.
Gofry przepis na słodko
Składniki:
- 2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- 1,5 szklanki zwykłej mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak zrobić gofry na słodko?
- Rozgrzej gofrownicę
- Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz białek) aż do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej za pomocą miksera).
- Białka ubij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z powstałym ciastem.
- Wlej masę za pomocą chochli i piecz w gofrownicy przez 2-3 minuty. Studź na kratce.
Wskazówka: Możesz trzymać ciasto pokryte w lodówce nawet przez tydzień. Pamiętaj, aby dobrze ubić przed ponownym użyciem. W tym przepisie możesz również użyć mąki pełnoziarnistej.

Gofry – z czym podawać?
Gofry świetnie smakować będą w towarzystwie bitej śmietany i owoców (malin, jagód, borówek, truskawek, kiwi lub własnych owocowych wariacji), jak również z kolorową posypką czy cukrem pudrem.
Idealnie pasuje też dżem, sos czekoladowy lub toffi i wszelkiego rodzaju owocowe syropy.
Gofry na słono
Ta opcja jest zdecydowanie mniej popularna, jednak równie pyszna. Warto spróbować!
Gofry z szynką i serem przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 1 mała papryka
Jak zrobić gofry na słono?
- Mąkę należy przesiać do miski, a następnie dodać do niej cukier, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszać.
- Podgrzać lekko mleko na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuścić w nim masło. Dodać pokruszone drożdże i jaja. Wymieszać.
- Tak powstałą miksturę wlewać powoli do miski z mąką, jednocześnie miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Tak powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu dodać do ciasta drobno pokrojoną szynkę, paprykę i stary ser. Wymieszać i nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
Jaką gofrownicę kupić?

Aby gofry smakowały nieziemsko potrzebny jest nie tylko dobry przepis, ale też solidny sprzęt. Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu?
1. Płyty grzewcze
Aby gofrownica dobrze spełniała swoją funkcję, płyta grzewcza powinna być pokryta warstwą powłoki nieprzywierającej, czyli teflonem. (Tak samo jak w przypadku patelni)
2. Moc
Większa moc zapewnia, że płytki osiągną odpowiednią temperaturę i wytworzą idealne gofry. Zaś za mała moc będzie skutkować tym, że zamiast gofrów dopieczonych dostaniemy ugotowane. Co więcej, mogą nie wyrosnąć prawidłowo i nie będą chrupiące. W związku z powyższym nie polecamy kupna gofrownicy o mocy niższej niż 800 W. Dobrym zakupem będzie więc gofrownica o optymalnej mocy 1000 W. Wysoka moc urządzenia skraca także czas pieczenia gofrów, co korzystnie wpływa na ilość pobieranego prądu.
3. Materiał obudowy
Jeśli zależy Ci na trwałości urządzenia, bez wahania wybierz gofrownicę żeliwną lub stalową. Nie trać czasu na zastanawianie się nad aluminiową-jest tańsza, lecz nie będzie dobrze spełniała swojej roli. Warto zwrócić też uwagę na to, aby obudowa była termoizolowana, co pozwoli na uniknięcie bolesnych oparzeń.
4. Regulacja temperatury
Dzięki możliwości regulacji temperatury gofry będą chrupiące i dopieczone dokładnie w takim stopniu, w jakim sobie życzysz. Termostat dodatkowo ochroni przed przegrzaniem płytek.