Lasagne bolognese, czyli lasagna z mięsem mielonym i beszamelem.

Lasagne, lasagna czy lazania – nazwa tego dania pochodzi od słowa oznaczającego cienką warstwę ciasta. Lasagne należy do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które bardzo polubili amerykanie. Najbardziej znaną wersją jest – lasagne z mięsem mielonym czyli lasagne bolognese.

 

Lasagne przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu lasagne
  • 350 g żółtego sera

Sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 80 g oliwy
  • sól, pieprz

Jak zrobić lasagne bolognese:

Jak zrobić sos bolognese do lasagne?

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy, następnie dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 min.

Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne?

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz – najlepiej biały
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Jak zrobić sos beszamelowy?

  1. W rondlu podgrzej mleko, żeby było ciepłe (nie gorące, a na pewno nie zagotowane)
  2. Następnie na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj rózgą, aż powstanie gładki sos (uważaj, żeby nie zrobiły się grudki)
  3. Gotuj 5 minut ciągle mieszając – jeśli sos zacznie wysychać, dodaj kilka łyżek mleka.
  4. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać mleko, energicznie mieszając, aż powstanie gładka masa.(uważaj, żeby nie zrobiły się grudki)
  5. Dopraw solą i białym pieprzem
  6. Gotuj, aż sos stanie się gęsty i puszysty.
  7. Dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z ognia.

Gotowe!

Przygotowanie:

  1. Do wysmarowanego masłem lub oliwą naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu beszamelowego, następnie układamy warstwę makaronu.
  2. Na makaron lasagne rozprowadzić porcję sosu bolognese, następnie polać sosem beszamelowym i całość posypać serem. Tą czynność powtórzyć jeszcze 4 razy.
  3. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 45 minut (po 20 minutach możemy przykryć folią aluminiową)

Smacznego!