Lasagne, lasagna czy lazania – nazwa tego dania pochodzi od słowa oznaczającego cienką warstwę ciasta. Lasagne należy do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które bardzo polubili amerykanie. Najbardziej znaną wersją jest – lasagne z mięsem mielonym czyli lasagne bolognese.
Lasagne przepis
Składniki:
- 250 g makaronu lasagne
- 350 g żółtego sera
Sos boloński:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 500 g pomidorów z puszki
- 80 g oliwy
- sól, pieprz
Jak zrobić lasagne bolognese:
Jak zrobić sos bolognese do lasagne?
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy, następnie dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 min.
Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne?
Składniki:
- 500 ml mleka
- 30 g mąki pszennej
- 30 g masła
- sól
- pieprz – najlepiej biały
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Jak zrobić sos beszamelowy?
- W rondlu podgrzej mleko, żeby było ciepłe (nie gorące, a na pewno nie zagotowane)
- Następnie na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj rózgą, aż powstanie gładki sos (uważaj, żeby nie zrobiły się grudki)
- Gotuj 5 minut ciągle mieszając – jeśli sos zacznie wysychać, dodaj kilka łyżek mleka.
- Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać mleko, energicznie mieszając, aż powstanie gładka masa.(uważaj, żeby nie zrobiły się grudki)
- Dopraw solą i białym pieprzem
- Gotuj, aż sos stanie się gęsty i puszysty.
- Dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z ognia.
Gotowe!
Przygotowanie:
- Do wysmarowanego masłem lub oliwą naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu beszamelowego, następnie układamy warstwę makaronu.
- Na makaron lasagne rozprowadzić porcję sosu bolognese, następnie polać sosem beszamelowym i całość posypać serem. Tą czynność powtórzyć jeszcze 4 razy.
- Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 45 minut (po 20 minutach możemy przykryć folią aluminiową)
Smacznego!