Wszyscy dbamy o to, żeby posiłki które przygotowujemy były zdrowe, a jeśli o osoby zapracowane liczy się także szybkość przygotowania. Każda pracująca mama lub tata nie lubi w tygodniu spędzać 3 godzin w kuchni, ponieważ wielu po prostu nie ma tyle czasu, a jak już ma to z pewnością woli spędzić go z rodziną. Dlatego dążymy do tego, żeby ugotować szybko i zdrowo. Jeśli mówimy o szybkim obiedzie to mamy na myśli makaron, a jak mówimy zdrowo to od razu myślimy zielenina 🙂 Dlatego chcemy przedstawić pomysł na szybki obiad – makaron ze szpinakiem.
Z czym jeść makaron?
Każdy z nas uwielbia makaron i to pod każdą postacią, z sosem bolognese, carbonara czy zapiekanki makaronowe, ponieważ nie wymagają od nas większego wysiłku by je przygotować. A co jeśli do szybkiego w przygotowaniu makaronu dodamy zdrowy szpinak, a całość posypiemy serem? Prawda, że brzmi to wspaniale, a jak smakuje… mmmm!
Korzyści zdrowotne szpinaku
Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze, ale ma niską kaloryczność. Dzięki temu jest doskonały dla osób, które chcą schudnąć lub chcą stosować dietę wegańską. Szpinak jest dobrym źródłem witamin A, B2, C, E i K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, cynku, selenu, miedzi, kwasu foliowego, białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo jest naładowany flawonoidami i karotenoidami.
Skąd wziął się makaron?
Jak podają źródła, makaron przygotowywany był już ponad 4 tysiące lat temu. Prawdopodobnie wymyślili go Chińczycy, chodź w tej kwestii nie ma potwierdzenia, ponieważ autorów jest więcej chociażby Włosi, Japończycy, Koreańczycy, Francuzi i Niemcy. Wiadomo za to, że słowo „makaron” na pewno pochodzi z języka włoskiego.

Makaron ze szpinakiem przepis
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu penne lub świderki (lub taki jaki macie w szafce 🙂 )
- 3 garście świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 100 ml śmietany 18%
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
- Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku.
- Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość smażymy na małym ogniu.
- Gdy zmniejszy swoją objętość wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy.
- Dodać pół startego sera i wymieszać, resztą posypać danie gdy będzie na talerzu.
Smacznego!