Makaron ze szpinakiem – przepis na szybki i zdrowy obiad!

Wszyscy dbamy o to, żeby posiłki które przygotowujemy były zdrowe, a jeśli o osoby zapracowane liczy się także szybkość przygotowania. Każda pracująca mama lub tata nie lubi w tygodniu spędzać 3 godzin w kuchni, ponieważ wielu po prostu nie ma tyle czasu, a jak już ma to z pewnością woli spędzić go z rodziną. Dlatego dążymy do tego, żeby ugotować szybko i zdrowo. Jeśli mówimy o szybkim obiedzie to mamy na myśli makaron, a jak mówimy zdrowo to od razu myślimy zielenina 🙂 Dlatego chcemy przedstawić pomysł na szybki obiad – makaron ze szpinakiem.

Z czym jeść makaron?

Każdy z nas uwielbia makaron i to pod każdą postacią, z sosem bolognese, carbonara czy zapiekanki makaronowe, ponieważ nie wymagają od nas większego wysiłku by je przygotować. A co jeśli do szybkiego w przygotowaniu makaronu dodamy zdrowy szpinak, a całość posypiemy serem? Prawda, że brzmi to wspaniale, a jak smakuje… mmmm!

Korzyści zdrowotne szpinaku

Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze, ale ma niską kaloryczność. Dzięki temu jest doskonały dla osób, które chcą schudnąć lub chcą stosować dietę wegańską. Szpinak jest dobrym źródłem witamin A, B2, C, E i K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, cynku, selenu, miedzi, kwasu foliowego, białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo jest naładowany flawonoidami i karotenoidami.

Skąd wziął się makaron?

Jak podają źródła, makaron przygotowywany był już ponad 4 tysiące lat temu. Prawdopodobnie wymyślili go Chińczycy, chodź w tej kwestii nie ma potwierdzenia, ponieważ autorów jest więcej chociażby Włosi, Japończycy, Koreańczycy, Francuzi i Niemcy. Wiadomo za to, że słowo „makaron” na pewno pochodzi z języka włoskiego.

makaron ze szpinakiem
willcookforsmiles

Makaron ze szpinakiem przepis

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne lub świderki (lub taki jaki macie w szafce 🙂 )
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 100 ml śmietany 18%
  • garść startego parmezanu
  • sól, pieprz

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

  1. Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente.
  2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku.
  4. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość smażymy na małym ogniu.
  5. Gdy zmniejszy swoją objętość wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy.
  8. Dodać pół startego sera i wymieszać, resztą posypać danie gdy będzie na talerzu.

Smacznego!