Najlepsze pieczone ziemniaki w Polsce! Mamy przepis!

Ziemniak, król polskich stołów, uwielbiany tak samo w kultywujących tradycję gospodarstwach domowych, jak i przydrożnych knajpach. Ziemniak to prawdziwe warzywo ponad podziałami, które podawać można na milion sposobów i zwykle smakuje każdemu a najbardziej w wersji pieczonej czyli pieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do grillowanych mięs ale także idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Warto o nich pomyśleć przygotowując grilla, uwielbiają je dzieci, są idealne jako przystawka i sprawdzają się jako świetna alternatywa dla gości, którzy są wegetarianami. Pieczone ziemniaki są po prostu idealne na plenerowe imprezy.

Pieczone ziemniaki przepis

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

  1. Ziemniaki należy obrać lub dokładnie wyszorować – my polecamy szorowanie – zachowują więcej aromatu i są smaczniejsze. Wrzucamy do wody i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy ognia i odcedzamy
  2. Gdy odrobinę wystygną kroimy je na kawałki.
  3. Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, wrzucamy do niej ziemniaki i raz jeszcze mieszamy.
  4. Gdy wszystkie ziemniaki dokładnie pokryją się przyprawami przekładamy je na blachę wyłożoną papierem.
  5. Piecz bez przykrycia w 190°C ok 35 – 40 minut – oczywiście, to od Ciebie zależy czy wyciągniesz je złote czy troszeczkę przyrumienione.

Smacznego!