Ziemniak, król polskich stołów, uwielbiany tak samo w kultywujących tradycję gospodarstwach domowych, jak i przydrożnych knajpach. Ziemniak to prawdziwe warzywo ponad podziałami, które podawać można na milion sposobów i zwykle smakuje każdemu a najbardziej w wersji pieczonej czyli pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do grillowanych mięs ale także idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Warto o nich pomyśleć przygotowując grilla, uwielbiają je dzieci, są idealne jako przystawka i sprawdzają się jako świetna alternatywa dla gości, którzy są wegetarianami. Pieczone ziemniaki są po prostu idealne na plenerowe imprezy.
Pieczone ziemniaki przepis
Składniki:
- 8 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- papryka ostra
- papryka słodka
- rozmaryn
- tymianek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
- Ziemniaki należy obrać lub dokładnie wyszorować – my polecamy szorowanie – zachowują więcej aromatu i są smaczniejsze. Wrzucamy do wody i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy ognia i odcedzamy
- Gdy odrobinę wystygną kroimy je na kawałki.
- Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, wrzucamy do niej ziemniaki i raz jeszcze mieszamy.
- Gdy wszystkie ziemniaki dokładnie pokryją się przyprawami przekładamy je na blachę wyłożoną papierem.
- Piecz bez przykrycia w 190°C ok 35 – 40 minut – oczywiście, to od Ciebie zależy czy wyciągniesz je złote czy troszeczkę przyrumienione.
Smacznego!