Omlet idealny! Przepis na najsmaczniejsze śniadanie!

Omlet jest doskonałą opcją na śniadanie, szybki lunch lub kolację. Aby za każdym razem rozkoszować się jego idealnym smakiem, wystarczy że wykonasz poniższe proste czynności i użyjesz swoich ulubionych dodatków. Na początek omlet bez towarzystwa:

omlet
brooklynfarmgirl.com

Omlet przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić omlet?

  1. Jajka wbić do głębokiego naczynia, dodać mleko, sól i pieprz, a następnie energicznie roztrzepać widelcem wykonując koliste ruchy.
  2. Na patelni rozpuścić masło.
  3. Wylać na roztopiony tłuszcz przygotowaną mieszankę i smażyć przez ok. pół minuty.
  4. Następnie przesuwać szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewając surową masę w wolne miejsce, jednocześnie przekręcając patelnią. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, złożyć jajecznik na pół i wyłożyć na talerz.

omlet
brooklynfarmgirl.com

Omlet z serem, szynką i pomidorami przepis

Choć sam omlet również jest smaczny, o niebo lepiej podać go z ulubionymi dodatkami. My kochamy gdy jest on z serem, szynką i pomidorami. Oto, jak zrobić go idealnie:

Składniki podstawowe:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki dodatkowe:

  • ok 15 dag żółtego sera
  • ok 15 dag wędliny
  • 1 pomidor
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wędlinę i pomidora pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce.
  2. Wymieszać jajka, mleko, sól i pieprz, a następnie dodać składniki dodatkowe.
  3. Na patelni rozpuścić masło i wlać na nią przygotowaną masę.
  4. Smażyć do czasu, aż jajka się zetną i wyłożyć na talerz. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.

Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta przepis

Składniki podstawowe:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki dodatkowe:

  • 50 dag szpinaku
  • 1 awokado
  • 50 dag sera feta

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Awokado i ser feta pokroić.
  2. Wymieszać jajka, mleko, sól i pieprz.
  3. Na patelni rozpuścić masło i wlać powstałą masę.
  4. Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać szpinak, awokado i ser.
  5. Smażyć jeszcze przez około pół minuty, aż jajka się zetną.