W tradycji kulinarnej Polski nie brak potraw sugerujących zagraniczne pochodzenie, mamy w końcu barszcz ukraiński, rybę po grecku czy też fasolkę po bretońsku. Kiedy jednak bliżej im się przyjrzymy okazuje, się że wiele z nich to dania polskie. Podobna sytuacja jest w przypadku pierogów ruskich. Pierogi ruskie nie są wynalazkiem ani Polaków ani tym bardziej Rosjan. Przywędrowały do kraju nad Wisłą prosto z Chin, przez Rosję, Ukrainę aż w końcu dotarły do nas.

Ciasto na pierogi ruskie
Ciasto na tradycyjne pierogi ruskie powinno składać się wyłącznie z mąki, soli, wody i żółtka. Woda powinna być ciepła – wtedy ciasto będzie delikatniejsze. Ważną rzeczą, o której mało kto wie jest odstawienie ciasta na 20 minut w ciepłe miejsce po jego wyrobieniu.
Farsz na pierogi ruskie
Farsz na tradycyjne pierogi musi zawierać biały ser, cebulę, sól i ziemniaki. Masz farsz powinien być lekko pikantny.
Jakie powinny być idealne pierogi ruskie?
Prosty w przygotowaniu farsz z ugotowanych ziemniaków, białego sera i cebuli jest najlepszy, kiedy mocno doprawi się go pieprzem i solą. Pierogi doskonale smakują podane z kleksem śmietany lub okraszone przesmażoną cebulką.
Pierogi ruskie przepis
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 700 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
- 350 g zmielonego białego sera
- 2 cebule
- sól, pieprz
Jak zrobić pierogi ruskie?
Jak przygotować farsz na pierogi?
- Ziemniaki i twaróg wymieszaj z pokrojona w kostkę i podsmażoną cebulką, dopraw solą i pieprzem.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
- Do mąki dodać sól i powoli wlewać gorącą wodę przy jednoczesnym mieszaniu.
- Dodać jajko i olej, zagniatać na gładkie ciasto.
- Po wyrobieniu odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Robienie pierogów
- Cisto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Przy pomocy szklanki wycinać kółka z ciasta.
- Na wycięte placki nałożyć po 1 łyżce farszu.
- Złożyć ciasto w pół i zlepić dokładnie brzegi (należy uważać, aby w miejsce sklejenia nie dostał się farsz)
- Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody.
- Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 minut.
- Po ugotowaniu wyłowić je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłożyć na talerz.
Smacznego!
Problemy z pierogami:
1. Za twarde ciasto na pierogi ruskie:
- dodatek całego jajka
- dodatek zimnej wody
- za dużo mąki
2. Rozklejanie się pierogów podczas gotowania:
- za cienkie ciasto
- za mało mąki w cieście
- farsz dostał się w miejsce sklejenia
3. Pierogi nie chcą się kleić:
- za suche ciasto – należy zwilżyć brzegi pieroga wodą