PIEROGI RUSKIE – Przepis na tradycyjne pierogi ruskie

W tradycji kulinarnej Polski nie brak potraw sugerujących zagraniczne pochodzenie, mamy w końcu barszcz ukraiński, rybę po grecku czy też fasolkę po bretońsku. Kiedy jednak bliżej im się przyjrzymy okazuje, się że wiele z nich to dania polskie. Podobna sytuacja jest w przypadku pierogów ruskich. Pierogi ruskie nie są wynalazkiem ani Polaków ani tym bardziej Rosjan. Przywędrowały do kraju nad Wisłą prosto z Chin, przez Rosję, Ukrainę aż w końcu dotarły do nas.

pierogi ruskie
ah-vkusno.su

Ciasto na pierogi ruskie

Ciasto na tradycyjne pierogi ruskie powinno składać się wyłącznie z mąki, soli, wody i żółtka. Woda powinna być ciepła – wtedy ciasto będzie delikatniejsze. Ważną rzeczą, o której mało kto wie jest odstawienie ciasta na 20 minut w ciepłe miejsce po jego wyrobieniu.

Farsz na pierogi ruskie

Farsz na tradycyjne pierogi musi zawierać biały ser, cebulę, sól i ziemniaki. Masz farsz powinien być lekko pikantny.

Jakie powinny być idealne pierogi ruskie?

Prosty w przygotowaniu farsz z ugotowanych ziemniaków, białego sera i cebuli jest najlepszy, kiedy mocno doprawi się go pieprzem i solą. Pierogi doskonale smakują podane z kleksem śmietany lub okraszone przesmażoną cebulką.

Pierogi ruskie przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 700 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
  • 350 g zmielonego białego sera
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Jak zrobić pierogi ruskie?

Jak przygotować farsz na pierogi?

  1. Ziemniaki i twaróg wymieszaj z pokrojona w kostkę i podsmażoną cebulką, dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

  1. Do mąki dodać sól i powoli wlewać gorącą wodę przy jednoczesnym mieszaniu.
  2. Dodać jajko i olej, zagniatać na gładkie ciasto.
  3. Po wyrobieniu odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Robienie pierogów

  1. Cisto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie placki.
  2. Przy pomocy szklanki wycinać kółka z ciasta.
  3. Na wycięte placki nałożyć po 1 łyżce farszu.
  4. Złożyć ciasto w pół i zlepić dokładnie brzegi (należy uważać, aby w miejsce sklejenia nie dostał się farsz)
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody.
  6. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 minut.
  7. Po ugotowaniu wyłowić je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłożyć na talerz.

Smacznego!

Problemy z pierogami:

1. Za twarde ciasto na pierogi ruskie:

  • dodatek całego jajka
  • dodatek zimnej wody
  • za dużo mąki

2. Rozklejanie się pierogów podczas gotowania:

  • za cienkie ciasto
  • za mało mąki w cieście
  • farsz dostał się w miejsce sklejenia

3. Pierogi nie chcą się kleić:

  • za suche ciasto – należy zwilżyć brzegi pieroga wodą