Domowy makaron zrobisz sama bez problemu! To nic prostszego, ponieważ potrzeba tylko 3 składników, a przygotowanie go jest bardzo łatwe. Od tego czasu rosół będzie smakował zupełnie inaczej!
Kto nie jadł w dzieciństwie domowego makaronu ten niech żałuje. Tradycyjny makaron jest znany już od dziesiątek lat i przetrwał do dziś w niezmienionej formie. Jedyne co niestety nastąpiło w przeciągu ostatnich lat, to zmasowana produkcja tego specjału i zaniknięcie tradycyjnych składników – teraz wszyscy chwalą się, że ich makaron nie ma tego i tamtego i są z siebie dumni, a nasz tradycyjny domowy makaron ma tylko składniki, które są zdrowe i nic ich nigdy nie zastąpi – pamiętajcie o tym!

Domowy makaron przepis
Składniki:
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Jak zrobić domowy makaron?
- Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko i dopraw szczyptą soli.
- Ciasto zagniataj i dokładnie wyrób (jeśli jest za suche dodaj trochę wody)
- Po wyrobieniu ciasta przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną część pozostaw pod przykryciem, drugą zaś rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski.
- Następnie zrób to samo z pozostałą częścią ciasta.
- Gotowy już makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5-7 minut. Odcedź i zahartuj zimną wodą.
Wskazówki:
Domowy makaron można przechowywać do kilku miesięcy. Wcześniej jednak pozwól, by całkowicie wysechł, a następnie umieść w szczelnym pojemniku.
Do zrobienia makaronu można użyć specjalnej maszynki, która najpierw wałkuje ciasto, a potem je kroi.