Przepis na domowy makaron. Wzbogaci smak każdej zupy!

Domowy makaron zrobisz sama bez problemu! To nic prostszego, ponieważ potrzeba tylko 3 składników, a przygotowanie go jest bardzo łatwe. Od tego czasu rosół będzie smakował zupełnie inaczej!

Kto nie jadł w dzieciństwie domowego makaronu ten niech żałuje. Tradycyjny makaron jest znany już od dziesiątek lat i przetrwał do dziś w niezmienionej formie. Jedyne co niestety nastąpiło w przeciągu ostatnich lat, to zmasowana produkcja tego specjału i zaniknięcie tradycyjnych składników – teraz wszyscy chwalą się, że ich makaron nie ma tego i tamtego i są z siebie dumni, a nasz tradycyjny domowy makaron ma tylko składniki, które są zdrowe i nic ich nigdy nie zastąpi – pamiętajcie o tym!

domowy makaron
Life’s Ambrosia

Domowy makaron przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Jak zrobić domowy makaron?

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko i dopraw szczyptą soli.
  2. Ciasto zagniataj i dokładnie wyrób (jeśli jest za suche dodaj trochę wody)
  3. Po wyrobieniu ciasta przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut
  4. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część pozostaw pod przykryciem, drugą zaś rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski.
  5. Następnie zrób to samo z pozostałą częścią ciasta.
  6. Gotowy już makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5-7 minut. Odcedź i zahartuj zimną wodą.

Wskazówki:

Domowy makaron można przechowywać do kilku miesięcy. Wcześniej jednak pozwól, by całkowicie wysechł, a następnie umieść w szczelnym pojemniku.

Do zrobienia makaronu można użyć specjalnej maszynki, która najpierw wałkuje ciasto, a potem je kroi.