Biszkopt to proste i uniwersalne ciasto. Składa się jedynie z 3 składników: mąki, jajek i cukru. Jest idealny do tortów i ciast przekładanych ulubionymi kremami lub bitą śmietaną.
Sprawdź najlepszy przepis, który zawsze dobrze wychodzi!:

Biszkopt przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru (drobny kryształ)
- 5 jajek
Jak zrobić biszkopt?
1. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito
2. Białka oddziel od żółtek
3. Białka ubij na sztywno, a pod koniec dodaj cukier (nie od razu całość, a łyżka po łyżce, po każdym dodaniu jednej łyżki ubijaj)
4. Do sztywnej piany dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj
5. Do tak przygotowanej masy partiami dodawaj przesiane mąki, a następnie lekko wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki
6. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej jednolitą masę. ( nie smaruj boków tłuszczem)
7. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut (góra-dół)
8. Wystudź w temperaturze pokojowej
9. Oddziel boki biszkoptu od formy dopiero wtedy, kiedy będzie całkowicie wystudzony
Idealny biszkopt – kilka wskazówek
1. Ważne jest, aby włożyć go do piekarnika, który już osiągnął określoną temperaturę, gdyż inaczej może niezbyt dobrze wyrosnąć. Nie należy też otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
2. Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika warto zrzucić z ok. 30 cm na podłogę albo energicznie uderzyć tortownicą z biszkoptem o blat. Zabieg ten ma zapobiegać opadaniu ciasta dzięki szybkiemu uwolnieniu pęcherzyków powietrza.
3. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia TYLKO na dnie! Dzięki temu przyklei się do boków i nie opadnie. To bardzo ważna zasada.
4. Co zrobić, aby przeciąć biszkopt na 2 równe części? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu, a następnie przyłożyć kawałek nitki w miejscu nacięcia i przeciągnąć ją tak jakby ona kroiła ciasto.
Biszkopt i co dalej?
Biszkopt można zjeść oczywiście ”na sucho”, ale też przełożyć go na przykład kremem, owocami, dżemem lub galaretką.
Biszkopt kakaowy przepis

Jeśli chcesz, aby Twój biszkopt był kakaowy, wystarczy, że wymieszasz obie mąki z 1/3 szklanki kakao. Późniejsza procedura jest identyczna, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu.