Istnieje wiele rodzajów serników np. na bazie twarogu drobno i grubo zmielonego lub serka typu philadelphia, na zimno, pieczone, z mlekiem, z kwaśną śmietaną, na spodzie lub bez. Wśród wielu przepisów na sernik, śmiało można wyróżnić sernik wiedeński. Tradycyjny, delikatny i puszysty przygotowywany jest z dobrze zmielonego twarogu z różnymi dodatkami.
Z czego składa się sernik?
Serowiec składa się głównie z: sera twarogowego, jajek, cukru i skrobi. Każdy z tych składników jest niezbędny, aby przygotować idealny ciasto z serem w roli głównej.
Jak piec sernik?
Ciasto to można pies na trzy sposoby: w wysokiej temperaturze, w niskiej temperaturze, a także w kąpieli wodnej.
Sernik pieczony w wysokiej temperaturze
Pieczemy w 170°C – 180°C. Podczas tego rodzaju pieczenia sernik szybko brązowieje i bardzo mocno nadyma się powietrzem, a po wystygnięciu opada. Według niektórych osób jest to najgorsza metoda, ponieważ łatwo o przepieczenie, wysuszenie i pęknięcia.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Tę metodę należy stosować tylko w przypadku serników typu amerykańskiego, z dodatkiem całych jajek. W naszych tradycyjnych sernikach ta metoda się nie sprawdzi, ponieważ ubijamy białko oddzielnie. Metoda ta polega na włożeniu formy z sernikiem w większej formie z wodą. Dzięki parze wodnej sernik nie pęka i nie traci swojej wilgoci. W tym przypadku temperatura piekarnika powinna wynosić między 160°C a 180°C.
Sernik pieczony w niskiej temperaturze
Dzięki tej metodzie sernik zachowuje płaski wierzch i nie pęka. Przy tej metodzie piekarnik rozgrzewamy do temperatury między 120°C a 140°C (70 – 80 minut na 1 kg sera twarogowego) po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 70 minut, aby mógł się jeszcze dopiec.

Co zrobić, aby sernik nie opadł po wyjęciu z piekarnika?
Niestety całkowitego opadnięcia sernika nie da się uniknąć. Ale jest sposób, aby to zminimalizować: nie wyjmuj go od razu z piekarnika, wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto, po kilku minutach uchyl drzwiczki na 20 minut, dopiero potem wyjmij ciasto. Gdy chcesz, aby miał prosty wierzch to po otwarciu drzwiczek piekarnika obkrój go dookoła – wtedy będzie równo opadał i nie zrobi się tzw. łódka.
Kiedy można jeść sernik?
Ciasto to nie nadaje się do jedzenia bezpośrednio po upieczeniu. Musi dokładnie wystygnąć!
Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
- 240 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg sera półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek
Przygotowanie:
Spód:
- Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
- Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
- W małym garnku rozpuszczamy masło.
- Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
- Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.
- Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
- Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
- Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
- Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
- Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)
Smacznego!