Przepyszna zupa ogórkowa – taka jak u babci!

Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa wielu polaków. Niestety wielu nie kojarzy jej za dobrze, a to za sprawą naszych kochanych stołówek szkolnych, które bardzo skutecznie doprowadziły do znienawidzenia tej wspaniałej polskiej zupy. Wielu pewnie pamięta jak wyglądała i smakowała ta „papka”, którą nienaruszoną odnosiliście z powrotem do okienka. Przez te wydarzenia z dzieciństwa, wielu do tej pory nie lubi i nie jada zupy ogórkowej i pewnie nigdy się do niej nie przekona.

zupa ogórkowa
natashaskitchen

Historia ogórka

Ogórek jest jednym z najbardziej znanych warzyw, jednocześnie jest też warzywem znanym już od ok 5 tysięcy lat! Pochodzi prawdopodobnie z Indii. Do Polski trafił w XV wieku i był warzywem jadanym przez najuboższych.

Dla zdrowia

Świeże ogórki są świetne podczas upałów – orzeźwiają i gaszą pragnienie. Są mało kaloryczne, więc od nich nie przytyjemy. Ogórek ma właściwości oczyszczające oraz odkwaszające. Kiszone ogórki, które są głównym składnikiem zupy ogórkowej wspomagają trwanie, a sok z kiszonego ogórka likwiduje zaparcia.

Jak zupa to tylko ogórkowa

Na pewno każda gospodyni domowa ma swój najlepszy sposób na przygotowanie zupy ogórkowej.

Najważniejsze jest, aby ogórki były dobrze ukwaszone (najlepsze i najzdrowsze są te zrobione przez nas w domu). Jeśli nie macie swoich to, te ze sklepu też się sprawdzą, ale muszą być twarde.

Zupa ogórkowa, może być podana jako pierwsze danie, ale sprawdzi się sama, bo dzięki ziemniakom i mięsnej wkładce jest bardzo sycąca.

Dla osób, które nie wykazują wyjątkowych zdolności kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Zupa ogórkowa przepis

Składniki:

  • 250 g żeberek wieprzowych z kością
  • 1 porcja rosołowa
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • mały seler
  • 1 średni por
  • 1 nieobrana cebula
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • masło
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g śmietany 18% (do zup)
    zupa ogórkowa
    natashaskitchen

Jak zrobić zupę ogórkową?

  1. Żeberka umyj, pokrój na mniejsze porcje i zalej zimną wodą.
  2. To samo zrób z porcją rosołową.
  3. Dodaj pieprz, liście laurowe i ziele angielskie
  4. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok, 20 minut. Gdy pojawią się szumowiny, zbierz je przy pomocy łyki cedzakowej.
  5. Dodaj umytą i pokrojoną w większe kawałki włoszczyznę (1 marchewkę zostaw – będzie potrzebna później)
  6. Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 – 2 minuty.
  7. Wszystko gotuj ok 50-60 minut lub do czasu, gdy będzie miękkie mięso.
  8. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do zupy
  9. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę i również wrzuć do zupy.
  10. Gdy ziemniaki będą miękkie (15-20 minut od wrzucenia do garnka) dodaj podsmażone na maśle i starte na grubych oczkach kiszone ogórki ( nie wcześniej bo ziemniaki nie zmiękną)
  11. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  12. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
  13. Po tym czasie wyjmij wszystkie większe warzywa oraz mięso.
  14. Odlej do oddzielnej miseczki ok 1 szklanki zupy i po 1 łyżce dodawaj do niej śmietanę ciągle mieszając.
  15. Tak zahartowaną śmietanę cieniutkim strumieniem przy jednoczesnym mieszaniu wlej do zupy.
  16. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę ogórkową podawaj z kawałkami mięsa.

Smacznego!