Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa wielu polaków. Niestety wielu nie kojarzy jej za dobrze, a to za sprawą naszych kochanych stołówek szkolnych, które bardzo skutecznie doprowadziły do znienawidzenia tej wspaniałej polskiej zupy. Wielu pewnie pamięta jak wyglądała i smakowała ta „papka”, którą nienaruszoną odnosiliście z powrotem do okienka. Przez te wydarzenia z dzieciństwa, wielu do tej pory nie lubi i nie jada zupy ogórkowej i pewnie nigdy się do niej nie przekona.

Historia ogórka
Ogórek jest jednym z najbardziej znanych warzyw, jednocześnie jest też warzywem znanym już od ok 5 tysięcy lat! Pochodzi prawdopodobnie z Indii. Do Polski trafił w XV wieku i był warzywem jadanym przez najuboższych.
Dla zdrowia
Świeże ogórki są świetne podczas upałów – orzeźwiają i gaszą pragnienie. Są mało kaloryczne, więc od nich nie przytyjemy. Ogórek ma właściwości oczyszczające oraz odkwaszające. Kiszone ogórki, które są głównym składnikiem zupy ogórkowej wspomagają trwanie, a sok z kiszonego ogórka likwiduje zaparcia.
Jak zupa to tylko ogórkowa
Na pewno każda gospodyni domowa ma swój najlepszy sposób na przygotowanie zupy ogórkowej.
Najważniejsze jest, aby ogórki były dobrze ukwaszone (najlepsze i najzdrowsze są te zrobione przez nas w domu). Jeśli nie macie swoich to, te ze sklepu też się sprawdzą, ale muszą być twarde.
Zupa ogórkowa, może być podana jako pierwsze danie, ale sprawdzi się sama, bo dzięki ziemniakom i mięsnej wkładce jest bardzo sycąca.
Dla osób, które nie wykazują wyjątkowych zdolności kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Zupa ogórkowa przepis
Składniki:
- 250 g żeberek wieprzowych z kością
- 1 porcja rosołowa
- 400 g ogórków kiszonych
- 3 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- mały seler
- 1 średni por
- 1 nieobrana cebula
- 5 ziemniaków
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- masło
- 1 pęczek koperku
- 200 g śmietany 18% (do zup)
natashaskitchen
Jak zrobić zupę ogórkową?
- Żeberka umyj, pokrój na mniejsze porcje i zalej zimną wodą.
- To samo zrób z porcją rosołową.
- Dodaj pieprz, liście laurowe i ziele angielskie
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok, 20 minut. Gdy pojawią się szumowiny, zbierz je przy pomocy łyki cedzakowej.
- Dodaj umytą i pokrojoną w większe kawałki włoszczyznę (1 marchewkę zostaw – będzie potrzebna później)
- Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 – 2 minuty.
- Wszystko gotuj ok 50-60 minut lub do czasu, gdy będzie miękkie mięso.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do zupy
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę i również wrzuć do zupy.
- Gdy ziemniaki będą miękkie (15-20 minut od wrzucenia do garnka) dodaj podsmażone na maśle i starte na grubych oczkach kiszone ogórki ( nie wcześniej bo ziemniaki nie zmiękną)
- Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyjmij wszystkie większe warzywa oraz mięso.
- Odlej do oddzielnej miseczki ok 1 szklanki zupy i po 1 łyżce dodawaj do niej śmietanę ciągle mieszając.
- Tak zahartowaną śmietanę cieniutkim strumieniem przy jednoczesnym mieszaniu wlej do zupy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę ogórkową podawaj z kawałkami mięsa.
Smacznego!