Szarlotka to ciasto, z którym poradzi sobie każdy, nawet osoba raczkująca dopiero w wypiekach. Jest tak łatwa w wykonaniu, że najtrudniejszą częścią jest obieranie jabłek…:) Efektownie się prezentuje, bardzo smakuje i zawsze wychodzi! Sprawdź sama!
Szarlotka przepis
Składniki:
- 1 kostka zmiękczonego masła
- 75 g cukru (około 5 łyżek stołowych)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 1,5 kg jabłek (polecamy jabłka Szare Renaty) lub duży słoik musu z jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
- ok 50 g rodzynek
- cukier puder albo lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.
Jak zrobić szarlotkę?
1. Wymieszaj masło, cukier (nie cały-około 3 łyżek), jajka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i sól.
2. Tak powstałą jednolitą masę zagnieć, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Obierz jabłka, pokrój na niewielkie kawałki, dodaj do nich resztę cukru. Następnie duś w garnku, aż do uzyskania musu. Dodaj do tego cynamon (i opcjonalnie rodzynki), poczekaj, aż całość ostygnie. (Jeśli mus okaże się zbyt rzadki, należy odparować niepotrzebną ilość wody)
4. Wyłóż formę papierem do pieczenia, uprzednio smarując jej brzegi i spód margaryną.
5. Podziel ciasto na dwie części.
6. Do przygotowanej tortownicy włóż rozwałkowaną jedną część ciasta. Na cieście rozłóż nadzienie jabłkowe i przykryj drugą częścią ciasta (możesz także drugą warstwę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i taką kruszonką przykryć jabłka)
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około godzinę.
8. Pozostaw szarlotkę do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Szarlotka – ważne wskazówki:
1. Aby spód szarlotki był naprawdę kruchy, nie zagniataj ciasta zbyt długo (im dłużej ugniatamy ciasto ciepłymi dłońmi, tym mniejsza będzie ostateczna kruchość)
2. Jeśli masz problem z zagnieceniem ciasta wbij dodatkowe żółtko lub dodaj łyżkę śmietany. Nie dodawaj zbyt dużo mąki – utrudni to zagniatanie.
3. Szarlotkę na kruchym cieście można urozmaicić dodając krem budyniowy lub bezę.
4. Szarlotka świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych.
Jakie jabłka wybrać?
Do wypieków idealnie nadają się jabłka zebrane jesienią, ponieważ są wtedy dojrzałe, a co za tym idzie-najsmaczniejsze. Najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne i kwaśne odmiany. Dobrym wyborem będzie: szara reneta, papierówka i antonówka.
Jaka jest różnica między szarlotką a jabłecznikiem?
Szarlotka to wyłącznie kruche lub półkruche ciasto z jabłkami lub innymi owocami, a jabłecznik może być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, czy francuskim i jak nazwa wskazuje – jest tylko z jabłek.