Pyszna zupa serowa z grzankami. Ten smak zawróci Ci w głowie!

Zupa serowa jest pyszna i pożywna ze względu na swój główny składnik. Jest częścią niektórych kuchni na świecie, takich jak kuchnia amerykańska, kolumbijska, meksykańska, szwajcarska i tybetańska. Sprawdź przepis, a gwarantujemy, że będzie częstym ”gościem” na Twoim stole!:

zupa serowa
otto

Zupa serowa przepis

Składniki:

  • gruby plaster wędzonego boczku
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • około 2 litry bulionu
  • 150 g startego sera (proponujemy ser cheddar) Im starszy ser tym mniej się ciągnie i jest
  • bardziej aromatyczny)
  • 2 serki topione o ulubionym smaku
  • mleko
  • 3 kromki jasnego chleba (na grzanki)
  • sól
  • pieprz
  • koperek (posiekany)

Jak zrobić zupę serową?

  1. Ser żółty namocz w mleku i odstaw na około godzinę.
  2. Chleb pokrój w niedużą kostkę, wsyp na suchą patelnię i smaż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
  3. Boczek pokrój w kostkę i smaż również na suchej patelni (tłuszcz sam się wytopi), dodaj do tego posiekaną cebulę i smaż do czasu, aż cebula się zeszkli.
  4. Zagotuj bulion i dodaj do niego żółty ser oraz ser topiony. Mieszaj i nie dopuszczaj do wrzenia (do czasu aż sery się roztopią).Dodaj do zupy boczek z cebulką i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Podawaj z grzankami i koperkiem.

Z czym podawać zupę serową?

Zupa serowa może być podawana z ugotowanym oddzielnie makaronem, brokułami lub pulpetami.

Szybki przepis na pulpety:

Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Formujemy niewielkie kulki, które wrzucamy na gotującą się zupę serową i gotujemy około 15-20 minut.