Zupa serowa jest pyszna i pożywna ze względu na swój główny składnik. Jest częścią niektórych kuchni na świecie, takich jak kuchnia amerykańska, kolumbijska, meksykańska, szwajcarska i tybetańska. Sprawdź przepis, a gwarantujemy, że będzie częstym ”gościem” na Twoim stole!:

Zupa serowa przepis
Składniki:
- gruby plaster wędzonego boczku
- 1 duża cebula (posiekana)
- około 2 litry bulionu
- 150 g startego sera (proponujemy ser cheddar) Im starszy ser tym mniej się ciągnie i jest
- bardziej aromatyczny)
- 2 serki topione o ulubionym smaku
- mleko
- 3 kromki jasnego chleba (na grzanki)
- sól
- pieprz
- koperek (posiekany)
Jak zrobić zupę serową?
- Ser żółty namocz w mleku i odstaw na około godzinę.
- Chleb pokrój w niedużą kostkę, wsyp na suchą patelnię i smaż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
- Boczek pokrój w kostkę i smaż również na suchej patelni (tłuszcz sam się wytopi), dodaj do tego posiekaną cebulę i smaż do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Zagotuj bulion i dodaj do niego żółty ser oraz ser topiony. Mieszaj i nie dopuszczaj do wrzenia (do czasu aż sery się roztopią).Dodaj do zupy boczek z cebulką i dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj z grzankami i koperkiem.
Z czym podawać zupę serową?
Zupa serowa może być podawana z ugotowanym oddzielnie makaronem, brokułami lub pulpetami.
Szybki przepis na pulpety:
Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Formujemy niewielkie kulki, które wrzucamy na gotującą się zupę serową i gotujemy około 15-20 minut.