[toc] Pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych mielonych. Wielu z nas kupuje gotowe pulpety w sklepie, często z braku czasu albo po prostu z lenistwa, lecz wiadomo, że lepiej zrobić samemu. W tym przypadku zyskujemy również pyszny sos pomidorowy.
Pulpety w sosie pomidorowym przepis
Co potrzebujemy, aby zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 szklanka bulionu
- 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
- Cebulę obrać i drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
- Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę, pieprz i dokładnie wyrobić.
- Wilgotnymi dłońmi, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i następnie usmażyć.
- Na patelnie z pulpecikami wlać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodać przecier pomidorowy lub passate i zagotować. Doprawić ostrą papryką i pieprzem. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem parmezanu lub żółtego sera.
Smacznego!