Pyszny obiad w 30 minut! Pulpety w sosie pomidorowym.

[toc] Pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych mielonych. Wielu z nas kupuje gotowe pulpety w sklepie, często z braku czasu albo po prostu z lenistwa, lecz wiadomo, że lepiej zrobić samemu. W tym przypadku zyskujemy również pyszny sos pomidorowy.

 

Pulpety w sosie pomidorowym przepis

Co potrzebujemy, aby zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
  2. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę, pieprz i dokładnie wyrobić.
  3. Wilgotnymi dłońmi, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i następnie usmażyć.
  4. Na patelnie z pulpecikami wlać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy lub passate i zagotować. Doprawić ostrą papryką i pieprzem. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem parmezanu lub żółtego sera.

Smacznego!