Sałatka grecka? Nic prostszego! Sprawdź najlepszy, klasyczny przepis.

Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej znanych potraw greckich. Grecy uwielbiają horiatiki, co oznacza po grecku wioskę. W miesiącach letnich jest obecna na większości stołów w domach i w tawernach.

Podczas gdy w Grecji istnieją różne odmiany, jest to w zasadzie sałatka z pomidorów, ogórków, oliwy z oliwek, oliwek i fety. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu.

sałatka grecka
drweil

Sprawdź klasyczny przepis:

Sałatka grecka przepis

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy (pokrojony w półplasterki)
  • 2 pomidory lub pomidorki koktajlowe (pokrojone w większą kostkę)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w pierścienie)
  • ok 150 g czarnych oliwek
  • ok 250 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu

Jak zrobić sałatkę grecką?

  1. Umyte i pokrojone warzywa (ogórek, pomidor, cebula) umieścić w salaterce.
  2. Oliwki przekroić na połówki i dodać do mieszanki warzyw.
  3. Ser feta pokroić na mniejsze kostki i położyć na wierzchu sałatki.
  4. Oliwę wymieszać z oregano i pieprzem (sól nie jest już potrzebna, ponieważ ser jest dostatecznie słony) i polać sosem sałatkę.

Wskazówki:

  • Nie ma sałaty ani żadnych zielonych liści.
  • Sałatka prawie nie jest mieszana przed podaniem
  • Pomidor i ogórek należy kroić w dość duże kawałki, a nie małe kostki.
  • W tradycyjnej sałatce greckiej nie ma czerwonej papryki.
  • Sałatka podawana jest w płytkiej misce; nie podawaj jej w głębokim naczyniu.

Sałatka grecka – wartości odżywcze:

Warzywa

Większość sałatki greckiej składa się z określonych warzyw. Są to niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze składniki do codziennej diety. Zapewniają zdrową dawkę witamin A i C, a także potasu i żelaza. Uniwersytet Colorado State zauważa, że warzywa te zawierają także składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które są dobroczynnymi składnikami, które pomagają chronić zdrowie, a także zmniejszają ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i nowotwory. Pomidory dostarczają witaminę A i C. Ogórki są zdrowym źródłem potasu. Plastry czerwonej cebuli zapewniają dodatkową witaminę A i C, a także niewielką ilość błonnika.

Oliwki

Większość wersji greckiej sałatki zawiera oliwki czarne lub kalamata, z których każda jest zdrowym źródłem nienasyconego tłuszczu. Dieta zawierająca zdrowe nienasycone tłuszcze może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jedna duża czarna oliwka dodaje tylko 5 kalorii do Twojej greckiej sałatki, ale również dostarcza Ci wapń, błonnik i witaminę A. Jedząc oliwki regularnie można obniżyć poziom cholesterolu we krwi i pomóc zneutralizować wolne rodniki, które mogą prowadzić do raka i innych chorób przewlekłych.

Ser

Kruchy ser feta nadaje sałatce greckiej odważny smak, ale stanowi również ważne wartości odżywcze. Dostarcza wapń w celu wsparcia zdrowych kości i zębów, a także cynk i witaminę A . Otrzymasz również śladowe ilości witamin potasu, magnezu i witaminy B.

Sos

Sałatka grecka jest podawana najczęściej w towarzystwie oliwy z oliwek lub vinaigrette. Chociaż sosy te są bogate w tłuszcz, większość z nich jest korzystnym tłuszczem nienasyconym, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i wysokiego poziomu cholesterolu, a także może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.