Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej znanych potraw greckich. Grecy uwielbiają horiatiki, co oznacza po grecku wioskę. W miesiącach letnich jest obecna na większości stołów w domach i w tawernach.
Podczas gdy w Grecji istnieją różne odmiany, jest to w zasadzie sałatka z pomidorów, ogórków, oliwy z oliwek, oliwek i fety. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu.

Sprawdź klasyczny przepis:
Sałatka grecka przepis
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy (pokrojony w półplasterki)
- 2 pomidory lub pomidorki koktajlowe (pokrojone w większą kostkę)
- 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w pierścienie)
- ok 150 g czarnych oliwek
- ok 250 g sera feta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
Jak zrobić sałatkę grecką?
- Umyte i pokrojone warzywa (ogórek, pomidor, cebula) umieścić w salaterce.
- Oliwki przekroić na połówki i dodać do mieszanki warzyw.
- Ser feta pokroić na mniejsze kostki i położyć na wierzchu sałatki.
- Oliwę wymieszać z oregano i pieprzem (sól nie jest już potrzebna, ponieważ ser jest dostatecznie słony) i polać sosem sałatkę.
Wskazówki:
- Nie ma sałaty ani żadnych zielonych liści.
- Sałatka prawie nie jest mieszana przed podaniem
- Pomidor i ogórek należy kroić w dość duże kawałki, a nie małe kostki.
- W tradycyjnej sałatce greckiej nie ma czerwonej papryki.
- Sałatka podawana jest w płytkiej misce; nie podawaj jej w głębokim naczyniu.
Sałatka grecka – wartości odżywcze:
Warzywa
Większość sałatki greckiej składa się z określonych warzyw. Są to niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze składniki do codziennej diety. Zapewniają zdrową dawkę witamin A i C, a także potasu i żelaza. Uniwersytet Colorado State zauważa, że warzywa te zawierają także składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które są dobroczynnymi składnikami, które pomagają chronić zdrowie, a także zmniejszają ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i nowotwory. Pomidory dostarczają witaminę A i C. Ogórki są zdrowym źródłem potasu. Plastry czerwonej cebuli zapewniają dodatkową witaminę A i C, a także niewielką ilość błonnika.
Oliwki
Większość wersji greckiej sałatki zawiera oliwki czarne lub kalamata, z których każda jest zdrowym źródłem nienasyconego tłuszczu. Dieta zawierająca zdrowe nienasycone tłuszcze może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jedna duża czarna oliwka dodaje tylko 5 kalorii do Twojej greckiej sałatki, ale również dostarcza Ci wapń, błonnik i witaminę A. Jedząc oliwki regularnie można obniżyć poziom cholesterolu we krwi i pomóc zneutralizować wolne rodniki, które mogą prowadzić do raka i innych chorób przewlekłych.
Ser
Kruchy ser feta nadaje sałatce greckiej odważny smak, ale stanowi również ważne wartości odżywcze. Dostarcza wapń w celu wsparcia zdrowych kości i zębów, a także cynk i witaminę A . Otrzymasz również śladowe ilości witamin potasu, magnezu i witaminy B.
Sos
Sałatka grecka jest podawana najczęściej w towarzystwie oliwy z oliwek lub vinaigrette. Chociaż sosy te są bogate w tłuszcz, większość z nich jest korzystnym tłuszczem nienasyconym, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i wysokiego poziomu cholesterolu, a także może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.