Sernik na zimno jest jednym z najpopularniejszych deserów, który można podawać przy każdej okazji. Jest częstym gościem przy okazji różnych przyjęć, spotkań ale także możemy go spotkać na świątecznych stołach.
Kiedy powstał przepis na sernik na zimno?
Tym wyjątkowym deserem zaczęto zachwycać się od XVII wieku. Prawdopodobnie „sernik na zimno” przybył do nas wraz z powracającymi z Odsieczy Wiedeńskiej wojskami polskimi. W starożytnej Grecji znano już go dużo wcześniej niż u nas, dlatego możemy przyjąć, że sernik na zimno pochodzi z Grecji.
Wiele odsłon jednego deseru
Ze względu na to, że sernik na zimno znany jest na całym świecie, jest więc wiele jego odsłon. Można go podawać w towarzystwie malin lub zrobić sernik jagodowy. W zależności od kraju, można spotkać różne formy tego niezwykłego deseru. Może być podawany na zimno lub na ciepło, na kruchym spodzie lub na biszkopcie, z owocami lub bakaliami.

Idealny na lato!
Sernik na zimno z malinami jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chcemy podwyższać temperatury w naszym mieszkaniu włączając piekarnik. Do stworzenia idealnego deseru na lato, ale nie tylko, potrzeba nam dosłownie kliku produktów i odrobiny wolnego czasu.
Dziś chcemy przedstawić sernik na zimno z malinami na kruchym spodzie z dodatkiem malin
Sernik na zimno z malinami przepis
Składniki:
Spód:
- 2 szklanki rozdrobnionych herbatników
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
Jak zrobić sernik na zimno z malinami?
Jak zrobić spód sernika?
- Herbatniki rozdrabniamy przy pomocy wałka. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło lub margarynę. Całość dokładnie mieszamy i wsypujemy do tortownicy.
- Rozprowadzamy po całości i przy pomocy szklanki dociskamy masę do tortownicy.
- Wkładamy na 15 minut do lodówki i gotowe 🙂
Jak zrobić masę serową?
- Mleko zagotować, lekko ostudzić i wsypać żelatynę. Mieszać, aż do rozpuszczenia.
- W misce wymieszać twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Gdy mleko będzie letnie, cieniutkim strumieniem wlewać do sera – ciągle mieszając.
- Masę przelać do tortownicy i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać z malinami, truskawkami lub jagodami. (gdy mamy więcej owoców, możemy część z nich dodać do masy serowej a dla osób, które lubią zaszaleć, mogą na górę sernika wylać dodatkowo warstwę galaretki i na nie ułożyć owoce)
Smacznego!