Spaghetti carbonara – oryginalny przepis prosto z Włoch

Spaghetti carbonara to jedno z dań, z których słynie włoska kuchnia. Można znaleźć je w menu niemal każdej restauracji zaraz obok tradycyjnej bruschetty . W swoim podstawowym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, guanciale ( jednak w Polskich warunkach z powodzeniem możemy zastąpić je pancettą lub wędzonym, surowym boczkiem), parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz.

Carbonara budzi wielkie emocje w Italii, a to głównie za sprawą śmietany, która według jednych nie powinna być dodawana absolutnie, według innych – czyni potrawę bogatszą w smaku. Sami Włosi nie są co do tego zgodni, śmietana częściej pojawia się w daniach przygotowywanych na północy kraju. Najbardziej znaną wersją jest ta, która twierdzi, że sos pochodzi z Rzymu i stworzyli go węglarze, którzy do pracy mogli zabierać składniki nie psujące się szybko. Stąd jajka, guanciale, ser pecorino, pieprz. To podstawa, od której wielu dodaje własne składniki, na przykład wspomnianą wcześniej śmietanę, pokrojoną drobniutko natkę pietruszki, a nawet czosnek.

carbonara
Taste

My dzisiaj zapraszamy Was na chyba najbardziej klasyczną, włoską wersję tego dania. Co więcej, wyśmienitą!

Spaghetti carbonara – przepis

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 80 g guanciale lub surowego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera pecorino romano + dodatkowo do podania lub parmezanu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Jak przygotować spaghetti carbonara?

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie – al dente.
  2. W czasie kiedy makaron się gotuje, pokroić boczek w kostkę, a jajka sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć.
  3. Na zimną patelnię wrzucamy boczek, aby powoli wytopił się tłuszcz i podsmażamy.
  4. Jajka wbić do miseczki i dokładnie wymieszać z serem. Obficie doprawić czarnym pieprzem.
  5. Makaron odcedzić, zachowując ok 1/3 szklanki wody, w której się gotował.
  6. Ugotowany makaron przełożyć na patelnie.
  7. Dodać jajka, wodę z gotującego się makronu i energicznie wymieszać.
  8. Po chwili – 10 s zdjąć patelnię z ognia ciągle mieszając.
  9. Jajka nie powinny się całkiem ściąć, a jedynie nabrać kremowej konsystencji.
  10. Podawać od razu, posypane serem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego! 🙂