Nikt nie może podważyć tego faktu, że królową polskich zup jest – zupa pomidorowa. Nie ważne ile masz lat, gdy raz spróbujesz tej niesamowitej w smaku zupy, od razu zapomnisz o innym jedzeniu. Jej smak jest jedyny w swoim rodzaju i nie można jej pomylić z żadnym innym. Jest także idealna do przygotowania przez osoby, które nie mają wyjątkowych zdolności kulinarnych.
Co o niej wiemy?
Według oficjalnych doniesień pierwszy przepis na „pomidorówkę” powstał w 1872 roku w USA. Jednak według zapisków znalezionych z XIX w. zupa pomidorowa była już bardzo dobrze znana w Polsce dużo wcześniej a niżeli powstał pierwszy przepis. Jak to mówią „jaki kraj taki obyczaj” dlatego też w różnych krajach europejskich jej sposób przygotowania różni się w zależności od regionu. We Włoszech jest ona bardziej słodka. Zupa pomidorowa w Wielkiej Brytanii charakteryzuje się dużą ilością chrzanu. A ta przygotowywana w Hiszpanii, może przypaść do gustu osobom, które lubią ostry smak papryczek chili.
Rodzinny obiad to zupa pomidorowa
Na polskich stołach jest to zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie prawdziwego obiadu. Dla wielu jest to główne danie, a niektórzy traktują ją jako pierwsze danie. Każde małe dziecko doceni jej smak i nie będzie chciało jeść niczego innego, gdy tylko posmakuje naszej polskiej pomidorówki.
Z czym jeść zupę pomidorową?
Według tradycyjnych przepisów, zupa pomidorowa powinna składać się z dużej ilości pomidorów, mogą one być świeże lub z puszki. Jak to często bywa wielu z nas podzielonych jest w kwestii ryż czy makaron? Oczywiście nie jest nigdzie napisane jak mamy ją jeść, to którą wersję wybierzemy zależy od nas. Jeśli wolimy zupę pomidorową z ryżem to jedzmy ją z ryżem, a jeśli z makaronem to z makaronem. Nie ulegajmy naciskom innych, że powinno się jeść tak, a nie inaczej – to od nas zależy i to my decydujemy!
Dziś przedstawimy wersję zupy pomidorowej bez makaronu ani ryżu tzn samego wywaru a dodatek wybierzecie sami 🙂
Zupa pomidorowa przepis
Składniki:
- 2 średnie podudzia z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 por – biała część
- kawałek selera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany 18% – do zup
- sól, pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Jak zrobić zupę pomidorową?
- Udka umyj, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i od tego momentu gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gdy pojawią się „szumowiny” należy je zebrać.
- Gdy już uporamy się z „szumowinami” dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
- Po upływie 30 minut dodajemy umytą,obraną i pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszka, por i seler)
- Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i następnie powoli dodawaj do wrzącej zupy, cały czas mieszając.
- Gotuj przez chwilę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem lub makaronem.
Smacznego!