Tradycyjne kopytka ziemniaczane. Łatwy przepis, z którym poradzi sobie każdy!

Jest wiele dań, które są pyszne, jednak szybko o nich zapominamy. Najtrudniejsze jest przygotowanie potrawy, która nie tylko trafi w gusta gości, ale również pozostanie w ich pamięci na długo. Takie danie można stworzyć z ziemniaków, a są nim nasz polskie kopytka! Nie wierzysz? A jednak, idealnie przygotowane kopytka są po prostu nieziemskie.

Kopytka to danie mączne, które od lat należy do klasyki kuchni polskiej. Do ich przygotowania potrzebujemy: ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Możemy wykorzystać do tego ziemniaki, które pozostały z poprzedniego dnia.

Najczęściej kopytka, można spotkać jako dodatek do innych potraw, jednak jeśli masz odpowiedni przepis i wykonasz je perfekcyjnie, równie dobrze mogą sprawdzić się jako samodzielne danie. Jako danie główne podaje się je z dodatkiem sosu lub masła.

Kopytka przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Jak zrobić kopytka?

  1. Ziemniaki należy, umyć, obrać i zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (tak jak na obiad)
  2. Gdy są miękkie, odlewamy i od razu rozgniatamy na gładkie puree za pomocą praski.
  3. Odstawiamy do stygnięcia.
  4. Na stolnicę lub stół wysypujemy przesianą mąkę, na nią wykładamy ziemniaki, wbijamy jajka i solimy.
  5. Zagniatamy na jednolitą masę ( gdy ciasto będzie się mocno kleiło, możemy podsypać je mąką)
  6. Gdy ciasto jest gotowe, odrywamy kawałek i formujemy z niego wałeczek (od tego jaki gruby będzie nasz wałeczek zależeć będzie grubość kopytek)
  7. Z uformowanego już wałka odcinamy „kopytka” o długości 2-3 cm.
  8. Do osolonej i gotującej wody wrzucamy część kopytek i gotujemy ok 5 minut od czasu wypłynięcia lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  9. Po tym czasie wyławiamy gotowe kopytka i wykładamy na talerz.

Tą czynność powtarzamy z pozostałymi kopytkami – woda zostaje ta sama – ewentualne braki wody należy uzupełniać na bieżąco.

 

Smacznego!