Kiedyś, kiedy słyszeliście „mielone” na pewno mieliście przed oczami smutny widok brzydkiego bezkształtnego mięsa smażonego na grubej warstwie tłuszczu. Na szczęście takie widoki to już przeszłość. Dziś chcemy zaprezentować kotlety mielone te tradycyjne ale z odrobiną nowoczesności.
Kotlety mielone przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- 1 czerstwa bułka lub inne czerstwe pszenne pieczywo
- mleko do namoczenia bułki
Jak zrobić kotlety mielone?
- Na początku należy bułkę namoczyć w mleku.
- Do miski wrzucamy, mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę.
- Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać ze sobą.
- Po wyrobieniu mięsa, należy uformować kotlety (najlepiej jest robić to mokrymi dłońmi).
- Następnie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć najpierw na dużym ogniu przez ok 2 minuty, potem na małym do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego!