Kiedy byliśmy dziećmi i odwiedzaliśmy Dziadków, nie było mowy, że nie zostaną usmażone placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem lub tylko z cukrem. I chodź każdy z nas zna to danie, to nie każdy potrafi zrobić je w domu.
Placki są bardzo sycące, dlatego mogą być oddzielnym daniem głównym. Można je podawać z sosem grzybowym, pieczarkami, śmietaną lub na słodko – z cukrem.
Dziś pragniemy przedstawić tradycyjne placki ziemniaczane bez żadnych szaleństw 🙂
Placki ziemniaczane przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków – młode nie będą dobrym wyborem
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane?
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je sitko aby odcedzić nadmiar wody,
- Gdy woda przestanie kapać, dociśnij jeszcze ręką, aby pozbyć się całej wody.
- Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebule, mąkę, jajko oraz sól
- Wszystkie składniki wymieszać
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy porcje masy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placki najlepiej jeść zaraz po usmażeniu.
Smacznego!