Tradycyjne placki ziemniaczane. Jak je smażyć, żeby były chrupiące?

Kiedy byliśmy dziećmi i odwiedzaliśmy Dziadków, nie było mowy, że nie zostaną usmażone placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem lub tylko z cukrem. I chodź każdy z nas zna to danie, to nie każdy potrafi zrobić je w domu.

Placki są bardzo sycące, dlatego mogą być oddzielnym daniem głównym. Można je podawać z sosem grzybowym, pieczarkami, śmietaną lub na słodko – z cukrem.

Dziś pragniemy przedstawić tradycyjne placki ziemniaczane bez żadnych szaleństw 🙂

 

Placki ziemniaczane przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków – młode nie będą dobrym wyborem
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane?

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je sitko aby odcedzić nadmiar wody,
  • Gdy woda przestanie kapać, dociśnij jeszcze ręką, aby pozbyć się całej wody.
  • Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebule, mąkę, jajko oraz sól
  • Wszystkie składniki wymieszać
  • Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy porcje masy i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Placki najlepiej jeść zaraz po usmażeniu.

Smacznego!