Kapuśniak to pyszna i bardzo pożywna zupa, która rozgrzeje w najbardziej chłodny dzień. W kuchni góralskiej znana jako kwaśnica, a słowackiej-kapustnica.

Kapuśniak przepis
Składniki na kapuśniak:
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pół kilograma żeberek lub kawałków mięsa wieprzowego lub wołowego
- 150 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 większa cebula
Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- kminek
Jak zrobić kapuśniak?
- Umyj mięso, pokrój na mniejsze części, a następnie włóż do dużego garnka, zalej wodą i przypraw solą. Kiedy woda się zagotuje usuń szumy i zmniejsz gaz.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój, a następnie dodaj do mięsa. Cebulę obierz, przekrój na pół, opal nad gazem i również wrzuć do garnka.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 30-40 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę, a następnie dodaj do swojego wywaru i gotuj następne 15 minut.
- Po tym czasie włóż posiekaną kapustę kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją zimną wodą na sitku). Dodaj majeranek i kminek ( po jednej łyżeczce). Po kilku minutach wyjmij ugotowane już warzywa.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż wytopi się trochę tłuszczu, a następnie dodaj do garnka z zupą. Gotuj do czasu, aż kapusta zmięknie.
- Włóż z powrotem warzywa i ciesz się przepysznym smakiem kapuśniaku!
cuisineaz
Kapuśniak z zasmażką – jak ją zrobić?
Proporcje przedstawiają się następująco: 1 łyżka tłuszczu (oleju, margaryny, masła) na 1 łyżkę mąki na pół litra płynu.
Tłuszcz rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Następnie wymieszać dokładnie drewnianą łyżką tak, by nie było grudek. Podgrzać. Biała zasmażka jest już gotowa, by dodać ją do zupy.
Z czym podawać kapuśniak?
Kapuśniak to zupa, którą w zależności od rodzaju można podawać na kilka sposób. Jeśli ma on być serwowany z gotowanymi ziemniakami, to należy pamiętać o tym, aby ziemniaki ugotować oddzielnie i połączyć z zupą dopiero przed podaniem.
Smacznego!