Tradycyjny przepis na – Boeuf Strogonow. Ten strogonow będzie idealny!

Jednym z najbardziej znanych dań rosyjskich jest niewątpliwie Boeuf Strogonow. Jak sama nazwa wskazuje Boeuf” znaczy wołowina, daje nam od razu sygnał jaki składnik dominuje w tym daniu. Strogonow – bo tak potocznie mówimy, jest daniem jednogarnkowym, który podaje się z pieczywem. Dodatki można dobierać w dowolny sposób, oczywiście z umiarem, ponieważ z strogonowa zostanie tylko nazwa 🙂

Boeuf Strogonow przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • oliwa do smażenia
  • pieczywo do podania

Jak zrobić Boeuf Strogonow?

  1. Cebulę posiekaj, mięso oczyść i pokrój w paski, pieczarki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach a paprykę pokrój w paski.
  2. Pieczarki obsmaż i przełóż do miseczki, tak samo zrób z cebulą
  3. Nie myjąc patelni obsmaż mięso, aż zmieni kolor i lekko się przyrumieni.
  4. Do mięsa dodaj cebulę, koncentrat, paprykę, pieczarki i musztardę, wszystko zalej bulionem.
  5. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
  6. Gdy mięso będzie miękki, odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną i wlej z powrotem do gulaszu.
  7. Dodaj ogórki, dopraw do smaku.
  8. Podawaj z pieczywem

Smacznego!