Jednym z najbardziej znanych dań rosyjskich jest niewątpliwie Boeuf Strogonow. Jak sama nazwa wskazuje „Boeuf” znaczy wołowina, daje nam od razu sygnał jaki składnik dominuje w tym daniu. Strogonow – bo tak potocznie mówimy, jest daniem jednogarnkowym, który podaje się z pieczywem. Dodatki można dobierać w dowolny sposób, oczywiście z umiarem, ponieważ z strogonowa zostanie tylko nazwa 🙂
Boeuf Strogonow przepis
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- 5 łyżek gęstej śmietany
- oliwa do smażenia
- pieczywo do podania
Jak zrobić Boeuf Strogonow?
- Cebulę posiekaj, mięso oczyść i pokrój w paski, pieczarki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach a paprykę pokrój w paski.
- Pieczarki obsmaż i przełóż do miseczki, tak samo zrób z cebulą
- Nie myjąc patelni obsmaż mięso, aż zmieni kolor i lekko się przyrumieni.
- Do mięsa dodaj cebulę, koncentrat, paprykę, pieczarki i musztardę, wszystko zalej bulionem.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
- Gdy mięso będzie miękki, odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną i wlej z powrotem do gulaszu.
- Dodaj ogórki, dopraw do smaku.
- Podawaj z pieczywem
Smacznego!