Wilgotne i bardzo czekoladowe brownie! Takiego jeszcze nie jadłaś!

Ciasto czekoladowe brownie jest klasycznym amerykańskim ciastem przygotowywanym z jajek, masła, mąki oraz gorzkiej lub mlecznej czekolady. Kaloryczne, słodkie i rozpustne. Ciasta czekoladowe mają to do siebie, że zawsze znajdą wielu fanów i gdy nawet jesteśmy na diecie to nikt nie przejdzie obok tego przepysznego ciastka.

Jakie powinno być idealne brownie?

Na pewno mocno czekoladowe i bardzo słodkie. Do tego powinno mieć chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Brownie jest zupełnie inne niż większość ciast – ciężkie, ciągnące się i podobne do słynnego zakalca.

Gorzka czekolada – korzyści zdrowotne

Ciemna czekolada, znana również jako „czarna czekolada” jest wytwarzana z prażonych ziaren kakaowych z drzewa kakaowego, tłuszczu i cukru. W przeciwieństwie do czekolady mlecznej, ciemna czekolada nie ma mleka albo ma jej znacznie mniej. Wytworzona z nasion drzewa kakaowego jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na świecie. Inne zdrowe składniki odżywcze w ciemnej czekoladzie to błonnik rozpuszczalny, potas, mangan, cynk, selen, miedź, magnez i żelazo.

Jak pieczemy brownie?

Pieczemy z grzałkami ustawionymi góra/dół, ponieważ wtedy ciasto nie wysycha. Takie ustawienie wydłuży czas pieczenia niż przy ustawieniu termoobiegu, ale dla ciasta jest odpowiedniejsze.

Czy brownie rośnie podczas pieczenia?

Rośnie i jeśli dodamy do niego proszek do pieczenia to urośnie bardziej, ale po upieczeniu niestety opada. Gdy nie dodamy proszku do pieczenia to także opadnie. Czy dodamy proszek do pieczenia, czy nie to zależy tylko od nas.

Czy przygotowanie brownie jest trudne?

Wykonanie ciasta sprowadza się do rozpuszczenia masła i czekolady, zmiksowania jajek i cukru, następnie połączenia wszystkich składników i pieczenia. Także z przygotowaniem poradzi sobie każdy!

Z czym podawać brownie?

Mocno czekoladowe brownie wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym lub malinowym. Idealnie smakuje z dodatkiem ubitej śmietany z świeżymi owocami.

brownie
taste

Przepis na brownie.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
  • 250g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g orzechów (opcjonalnie)

Jak zrobić brownie?

  1. 200 g czekolady (2 tabliczki) połam na małe kawałki i umieść wraz z masłem w małym garnku.
  2. Podgrzewaj masło i czekoladę na małym ogniu ciągle mieszająć, aż całkowicie się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
  3. Gdy masa jest gotowa – odstaw do ostygnięcia.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, gęstą masę.
  5. Do masy dodaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę z masłem i miksuj do całkowitego połączenia.
  6. Dodaj przesianą mąkę i posiekane orzechy jeśli ich używamy, całość dobrze wymieszaj.
  7. Pozostałe 100 g czekolady pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do masy, wymieszaj.
  8. Przelej masę do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20 X 20
  9. Piecz ciasto w temperaturze 170°C przez 35 minut.

Smacznego!