Zapiekanka makaronowa – pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Większość z Nas nie ma czasu, aby w tygodniu przygotowywać pracochłonne posiłki. Najlepiej gdy nasze jedzenie jest smaczne, sycące, zdrowe, a jak zrobi się prawie samo to już w ogóle jest wspaniale. W takich sytuacjach sprawdzają się szybkie danie jednogarnkowe lub makarony, a jak mówimy o makaronach to myślimy – zapiekanka makaronowa.

Zapiekankę makaronową robi się bardzo szybko, ze składników, które mamy pod ręką w lodówce lub z wcześniej zamrożonych produktów. Do przygotowania zapiekanki makaronowej potrzeba naprawdę niewiele: makaron, ser, warzywo i ewentualnie dodatek w postaci mięsa.

Dziś mamy dla Was pyszne propozycje na zapiekanki makaronowe z serem, ogórkiem, szynką i kurczakiem.

zapiekanka makaronowa
Immaculate Bites

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z ogórkiem przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 1 świeży ogórek
  • 3 pomidory
  • 300 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • oregano
  • pieprz
  • majeranek
  • świeży koperek
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera mozzarella

Jak zrobić zapiekankę makaronową z ogórkiem?

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w pasterki.
  3. Ogórka pokrój w plastry.
  4. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cukinię pokrój na małe kawałki.
  6. Cebulę pokrój w piórka
  7. Makaron, pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, cukinie i pocięty koperek przełóż do dużej miski i wymieszaj.
  8. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, oregano.
  9. Zapiekankę przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  10. Piecz przez 25 minut w 190°C

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • oregano, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, curry

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?

  1. Ugotuj makaron al dente
  2. Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na oliwie. Przełóż do miseczki
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni.
  4. Gdy cebula zeszkli się dodajemy resztę pokrojonych warzyw i podsmażamy.
  5. Ugotowany makaron, kurczaka i podsmażone warzywa mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką, kurkumą i curry.
  6. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190°C przez 20 minut.
  8. Po 20 minutach posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy przez około 5 minut – już bez folii.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 250 g sera do zapiekania – gouda, edamski
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?

  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojona w kostkę cebule, dodaj pokrojony czosnek.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i chwilę smaż.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni.
  5. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez około 10 minut.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą, majerankiem i tymiankiem.
  7. Zdejmujemy z ognia.
  8. Do śmietany wbijamy jajko i mieszamy, wrzucamy 2/3 startego sera – dokładnie mieszamy
  9. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem.
  10. Wsypujemy pozostały makaron, równamy i przykrywamy wcześniej przygotowanym mięsem.
  11. Całość posypujemy pozostały serem.
  12. Pieczemy 30 minut w 180°C.
zapiekanka makaronowa
Namely Marly

 

4. Zapiekanka makaronowa z szynką przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 300 g szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g sera do zapiekania – gouda lub edamski
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek

Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką?

  1. Makaron ugotuj al dente
  2. Szynkę pokrój w kostkę
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy
  4. W większej misce wymieszaj makaron, szynkę, kukurydzę i połowę startego sera.
  5. Dopraw i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wyrównaj i posyp resztą sera.
  7. Piecz 25 minut w 180°C.